
Mimarlık Bölümü Hakkında
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde 2012-2013 öğretim yılında açılan Mimarlık Bölümü için aynı yıl MF4 puanı ile öğrenci alınmaya başlanmıştır. 2013-2014 öğretim yılında 30 öğrenci, 2014-2015 öğretim yılında 30 öğrenci olmak üzere yatay geçişlerle birlikte bölümde öğrenim gören öğrenci sayısı halen yaklaşık 112 öğrencidir. 2015-2016 öğretim yılında öğrenci kontenjanı 40’a çıkarılmıştır.
Misyon
Mimarlık Bölümü’nün misyonu yaratıcı, teknolojik ve bilimsel gelişmelere hakim, doğal, sosyal ve kültürel çevreye duyarlı, değişime açık, disiplinler arası etkileşime ve ekip çalışmasına önem veren, mesleği etik kurallar çerçevesinde doğru icra eden, topluma etkin hizmetler sunan mimarlar yetiştirmektir.
Bu misyona uygun olarak hazırlanan eğitim programı ile öğretimde; sanat ve tasarım bağlantısının kurulması, çağdaş teknolojiler kullanılmasının teşvik edilmesi, kültürel mirasın korunması konusunda duyarlılık sağlanması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği çalışmalarının desteklenmesi hedeflenmektedir. Tek yapı ölçeğinden başlayarak, kent ölçeğine dek tüm ölçeklerde toplumsal sorumluluk bilinciyle, diğer disiplinlerle işbirliği içinde tasarım problemlerinin çözümü programın özünü oluşturmaktadır.
Bu kapsamda öğrencilere:
• Mimari tasarım konusunda bilgi ve beceri kazandırmak
• İnsan ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik proje geliştirme konusunda bilgi ve beceri kazandırmak
• Sanat, tasarım ve uygulama bağlantısını kurabilecek yeterlilikte donanım sağlamak
• Teknolojik gelişmelere uygun proje geliştirme konusunda bilgi ve beceri kazandırmak
• Kültürel ve mimari varlıkların korunması ve yeniden işlevlendirilmesi konusunda bilgi, beceri ve duyarlılık kazandırmak
• Kaynakların verimli kullanılması konusunda bilgi, beceri ve duyarlılık kazandırmak
amaçlanmaktadır.
Akademik Kadro
Doç.Dr. Nuray Bayraktar (Bölüm Başkanı)
Yrd.Doç. Dr. Çağla Caner Yüksel (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Yrd.Doç. Dr. Müge Bahçeci
Öğr.Gör. Elif Selena Ayhan
Öğr.Gör. Gül İlisulu
Öğr.Gör. Özlem Altun
Uzman Tevfik Gürsu
Arş.Gör. Seçil Özcan
Arş. Gör. Melek Pınar Uz
Prof.Dr. Billur Tekkök (Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı Bölümü)
Öğr.Gör.Dr. Nilüfer Peker (Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı Bölümü)
Prof.Dr.Cengiz Işık
Yrd.Doç.Dr. Emir Ülger (Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü)
Dsü Öğr. Gör. Hüseyin Emre Ilgın
Dsü Öğr. Gör. Ali Ulusoy
Dsü Öğr. Gör. Ziya İmren
Dsü Öğr. Gör. Günay Erdem
Dsü Öğr. Gör. Özgür Yakın
Dsü Öğr. Gör. İlhan Kesmez
Dsü Öğr. Gör. Canan Seyhun
Dsü Öğr. Gör. Mehmet Şevik Yasavul
Mimarlık Bölümü öğretim elemanları arasında alt uzmanlık dallarına göre bir çeşitlenme söz konusudur. Bölüm programı uyarınca eleman alımı yapılmış ve uzmanlık alanlarına göre öğretim elemanlarının ders yükleri belirlenmiştir.
Mimarlık eğitimi tüm mimarlık bölümlerinde olduğu üzere bölümümüzde de uygulama ile birlikte yürütülmektedir. Bu nedenle alanında deneyimli, serbest çalışan uygulamacı ve yarışmacı mimarların bölüm akademik kadrolarının yanı sıra DSÜ öğretim elemanı olarak tasarım stüdyolarda yer alması tercih edilmektedir. Mimarlık camiasında tanınmış, prestijli, değerli mimarlara eğitimde farklı yaklaşımları ve bölümümüzü daha geniş kitlelere daha iyi bir şekilde tanıtmak adına yer vermek gerekmektedir. Şu anda bölümümüzde DSÜ görevlendirilen öğretim elemanları mimari proje yarışmalarında ya da önemli mimari projelerde isim yapmış mimarlardır.
Bölümün Avantajları
Mimarlık Bölümü ilk yıl eğitiminde tüm bölümler tarafından ortak yürütülen bir program izlenmekte,ikinci yıldan başlayarak mesleki alanda etkin bir programa geçilmekte, tasarım alanı teknik derslerle desteklenmektedir. Üçüncü ve dördüncü yıllarda izlenen programlarda temel bilgilerin yanı sıra oluşturulan “seçme ders grupları” ile öğrenciler yeteneklerine, ilgilerine ve becerilerine göre farklı uzmanlık alanlarına yönlendirilmektedirler. Ayrıca heykel, seramik ve fotoğraf alanlarında gerçekleştirilen uygulamalı dersler ve programda yer alan çeşitli kuramsal dersler, sosyal dersler ve kültürel dersler ile Mimarlık Bölümü öğrencilerinin çok boyutlu gelişmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır.
Mimarlık Bölümü Erasmus Koordinatörü tarafından kurumsal bağlantıların geliştirilmesi konusunda çalışmalar sürdürülmekte , öğrencilerin Erasmus öğrenci değişim programı dahilinde yurt dışında önemli üniversitelerde eğitim olanağına sahip olabilecekleri bir program izlenmektedir.
Mezunların Çalışma Alanları
Mimarlık Bölümü mezunları“proje” birimine sahip olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında mimari tasarım ve uygulama yapma olanağına sahiptirler. Yine tüm Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri bünyesinde ve özel sektörde mezunlar için benzer çalışma olanakları bulunmaktadır. Mezunlar aynı zamanda özel tasarım büroları açabilmektedirler. Ayrıca akademik ortamda mimarlık alanında büyük bir açık söz konusudur. Yarışmalar da mezunlar için, mimarlık birikimi ve bu birikimin ortamla paylaşımı açısından önemli bir çalışma alanı oluşturmaktadır.
Staj ve Uygulamalı Eğitim İmkânları
Mimarlık Bölümü öğrencilerinin 4. yarıyıl sonunda “şantiye-saha çalışması” stajı ve 6. yarıyıl sonunda “büro-tasarım” stajı olmak üzere iki ayrı dönemde staj çalışmalarını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Söz konusu stajlar, öğrencilerin eğitim sürecinde kuramsal ve uygulamalı derslerde edindikleri bilgi ve becerileri gerçek ortamlarda pekiştirmelerine yöneliktir.